Generation X – Το πρώτο μου μέικ-απ από τα ’90s

Γεια σας Όμορφα Κορίτσια :))

Σήμερα θα ήθελα να σας πάω πίσω στο χρόνο στη δεκαετία του ’90. Για κάποιους από εσάς θα είναι σαν μία ανάμνηση από τα παιδικά χρόνια, αλλά για άλλους, αυτό το άρθρο, θα είναι σαν ένα μάθημα ιστορίας. Φυσικά αυτό που θα κάνω είναι να σας περιγράψω τις τάσεις του μέικ-απ και τα βασικά χαρακτηριστικά της μόδας εκείνη την δεκαετία. Όταν ήμουν μικρή τα μέλη των Guns N’ Roses ήταν νέοι και όμορφοι, οι Backstreet Boys έπαιζαν συνέχεια στο ραδιόφωνο και η χαίτη σαν του λιονταριού (μπορούσες να την φτιάξεις με τοστιέρα μαλλιών) ήταν μία πολύ δημοφιλής τάση.

Πώς ήταν το μέικ-απ στη δεκαετία του ’90; Ποιοι ήταν οι κανόνες της ομορφιάς εκείνη την εποχή; Ας μπούμε στη χρονομηχανή και ας ρίξουμε μία ματιά σε εκείνη την αποκρουστική εποχή, όταν ελάχιστοι γνώριζαν τι είναι το κονσίλερ, το σφουγγαράκι για μακιγιάζ και τα πινέλα μέικ-απ. Δέστε τις ζώνες σας… όλα αυτά υπήρχαν ήδη τη δεκαετία του ’90 😉

Το μέικ-απ τη δεκαετία του ’90 ανταποκρινόταν στα είδη μουσικής που κυριαρχούσαν στον κόσμο εκείνη την εποχή. Το πρώτο μέρος του ’90 ήταν αφιερωμένο στη grunge, ενώ το δεύτερο μισό κυριεύθηκε από την ποπ μουσική και τις Spice Girls. Αυτό επηρέασε πολύ τις γυναίκες και τον τρόπο που έκαναν το μέικ-απ τους. Το grunge μέικ-απ ήταν πολύ έντονο. Κανείς δεν είχε ακούσει για βάση μέικ-απ. Όσον αφορά τη βάση, οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούσαν την Dermacol – ένα προϊόν από την Τσεχία. Αυτό το καλλυντικό παρείχε έντονη κάλυψη και ήταν ‘επικίνδυνο’ γι’ αυτούς που δεν είχαν ικανότητες (ναι, τότε όλες οι βάσεις τοποθετούνταν με τα χέρια μόνο). Αυτό το προϊόν το αγαπούσαν πολλές γυναίκες, γιατί ήταν τέλειο για καμουφλάζ οποιασδήποτε ατέλειας στο πρόσωπο. Γι’ αυτούς που τους ενδιαφέρει αυτό το καλλυντικό, η Dermacol είναι ακόμα διαθέσιμη σε κάποια e-shops. Πιστεύω ότι τώρα πια θα έχουν αλλάξει τις αποχρώσεις, γιατί τότε η ποικιλία αποχρώσεων ήταν… φτωχή. Επιστρέφοντας στη δεκαετία του ’90, τα τυπικά καταστήματα ήταν γεμάτα με προϊόντα Rimmel, Constance Carroll και Pierre Rene. Όλη η Ευρώπη ήταν ξετρελαμένη με μία πράσινη σαν μέντα μάσκαρα, που είχε ένα ασημί καπάκι και βουρτσάκι με πολλές τρίχες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτό το προϊόν είχε πολύ καλά αποτελέσματα.

Σήμερα επικεντρωνόμαστε στο να έχουμε όμορφα φρύδια, καλοσχηματισμένα, αλλά το ’90, όσο πιο λεπτά ήταν τα φρύδια, τόσο πιο κουλ φαίνονταν. Απλά μπορούσες να σχηματίσεις τα πολύ λεπτά δίπλα, ενώ το να προσθέσεις ένα διάφανο τζελ ήταν αρκετό. Έντονα χρώματα, βλεφαρίδες βαμμένες μόνο στο πάνω βλέφαρο, απλές σκιές (μπορούμε να πούμε ότι οφείλουμε τις ματ σκιές στη δεκαετία του ’90) που έρχονταν σε αντίθεση με τις βρώμικες αποχρώσεις των πολύ… ΠΟΛΥ περλέ κραγιόν. Πρέπει να παραδεχτώ ότι είχα ένα κραγιόν με μία άσπρη περλέ απόχρωση (στην πραγματικότητα δεν το χρησιμοποιούσα καθόλου, αλλά ήταν μαγικό μόνο να το κουβαλάω μαζί μου στο σακίδιο μου). Πραγματικά φαινόταν χάλια σε όλα τα χείλη και σε κάθε είδους επιδερμίδα, ακόμα ήταν ορατό από μακρινές αποστάσεις και έγινε επιτυχία μεταξύ των κοριτσιών που αγαπούσαν την ποπ μουσική. Φυσικά και το κόκκινο κραγιόν ήταν πάντα τάση και το βάζαμε σε όλες τις εκδηλώσεις. Όσον αφορά τα βλέφαρα, η τάση ήταν σκιές με ένα περλέ τελείωμα που έλαμπαν από 20 μίλια μακριά, γιατί τις χρησιμοποιούσαμε σε τεράστιες ποσότητες και έφταναν μέχρι τα φρύδια. Θα ήθελα αυτού του είδους το μέικ-απ να επιστρέψει στη μόδα; Χμ…